Advertising

Monday, August 4, 2008

Mission Accomplish!

I'm just done with this book! What a nice story from Faisal Tehrani.

Inside this book have a story about Melaka history start from 1511 till 1515 (This date was deleted by outside historian). 1515 is the honor date of 'Kerajaan Melaka'. Nyemah, Tun Nyemah Mulya lead Nusantara Armada with 100 war ships and his 60,000 warriors to Portugal with 2 mission.
1. To bury Alfonso de Albuquerquer at Lisbon
2. To takeover Portugal

And they did it! For decade to decade. 'Kesultanan Melayu' at Europe.

Thanks for the great story and info from Faisal Tehrani.


Salam
skullsplitter

12 comments:

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

dulunya akak suka ngan sejarah, mesti ngetop abis kalu exam, tapi sekarang cam dah lupa semua tu

love-n-hate said...

tahniah!!! :)

crazie_manic said...

Nie kah buku yang ko dok baca harie tue..hmm alhamdulillah dak khatam....
dapat tak carik pulau tue?

Skullsplitter said...

crazy beautiful88: Hi kak! Erm. Tkpe kak, kalau dah ade minat tuh, boleh je cari buku2 lame berkaitan ngan sejarah baca semula, mesti timbul minat blk. Tp kebanyakan sejarah kite dah diubahsuai. Jadi byk yg tk btul. So kalau rajin jom la cari same-same kebenaran sejarah kita. =)

skullsplitter

Skullsplitter said...

love-n-hate: Hi nurin! Thank you very much dear! Ade lg buku nk abiskan ni.. nk tolong abiskan? huhu~

skullsplitter

Skullsplitter said...

Syahira : Aah, ni la buku yg aku baca! Hehe.. Erm. Pulau tu tk smpt pg aritu.. Tk dpt aku tgk makam-makam yg ade kat situ. InsyaAllah akn aku usahakan jgk sampai kesitu. =)

skullsplitter

crazie_manic said...

Skull : Nanti kita g MELAKA lagi ngan Inarah...Nak g Jonkers street

Skullsplitter said...

Syahira : InsyaAllah. Tp aku ke Melaka this week! huhu~ Kenapa.. Jgn tanya. Hahaha.

skullsplitter

Inarah said...

Eddy & Melaka tak dpt dipisahkan. Kalo ko g melaka ade nk mintak tlg sket hihi

Skullsplitter said...

Inarah : Ape yang boleh dibantu Cik Inarah?

booGie said...

Elehh...

Gi Melaka tak ajak puunnn...?

Skullsplitter said...

Buck : Aik. En Boogie ade disini. Hahaha. Tk bleh la bro, hal yang tk boleh melibatkan sesape. Huahuahuah..

skullsplitter